Hjælp Sea Sweeper

Spillet

Udforsk verdenshavene i Sea Sweeper, en ny version af den gamle klassiker, minestryger, og undgå at gå på grund ved at markere ukendt land. Der er et uendeligt antal baner, så der kan udforskes af hjertens lyst. Saml diamanter for at låse nye banestørrelser og banetyper op. Grundregler Spillefladen Værktøjer Højreklik Hints Klik på Tal Zoom og Panorering Banetyper Skattejagt - ekstra regler Brugerdefinerede Baner Poletter

Grundegler

I Sea Sweeper går det ud på at markere landet under skyerne med flag. Spillefladen består af skyer, hvorunder der gemmer sig hav, land og tal. Din opgave: 1. Brug tallene til at finde land. Tallene viser hvor meget land, der gemmer sig under skyerne inden for de otte felter omkring tallet. 2. Marker land under skyerne med flag. 3. Udforsk og fjern skyerne over hav med rattet. Fjern skyer over et stykke land = mist et liv. Fjern skyer over et stykke hav = spil videre. Fjern skyer over et tal = brug tallet til at finde ud af, hvilket felt du kan udforske, som det næste!
Dit mål er at finde alt landet og markere dem med flag - inden du mister dine 5 liv! Denne version af minestryger er lavet således, at man aldrig behøver at gætte! Alle Sea Sweeper baner har en logisk fremgangsmåde ift. at finde det næste mulige flag at sætte eller sky at fjerne. Det kan godt være svært at gennemskue, men prøv at se om du kan finde løsningen! Hvis du stadig er i tvivl om reglerne, kan du også se vejledningen og spille prøvebanerne i spillet under menupunktet ‘Vejledning’.

Spillefladen

 • 1. Tallene - er din eneste hjælp til at finde land med. Brug dem som guide til at placere flag!
 • 2. Værktøjerne - skal du bruge til bl.a. at udforske og sætte flag med.
 • 3. Hints - vises i form af røde og sprællende tal, der dukker op når du har brug for hjælp.
 • 4. Afdækket land - vises når du har fundet alt landet inden for et markeret område (firkant).
 • 5. Top-panelet - viser dig hvor mange flag du skal sætte og hvor mange liv du har tilbage.

Værktøjer

Der er fire forskellige værktøjer du kan gøre brug af i spillet afhængig af banetype. Rattet - kan bruges til at udforske dvs. fjerne skyer med. Anvend rattet på et felt, hvor du er sikker på der ikke er land gemt under skyen. Rammer du et stykke land med rattet, så mister du et liv. Flaget - bruges til at sætte flag i skyer. Du kan sætte så mange som du har lyst til. Skovlen - bruges til at grave skatte op. Graver du et forkert sted, så mister du et liv. Kompasset - lader dig markere områder, som du har tjekket i forvejen. På den måde kan du udelukke områder, som ikke passer med nogen skattekort.

Højreklik

Afhængigt af hvilket værktøj du har aktivt (dvs. bruger på venstre museklik), så har du altid mulighed for at bruge et andet værktøj på højre museklik. Det betyder, at hvis du er i gang med at bruge rattet på venstre museknap, så vil du altid hurtigt kunne få fat på flaget på højre museknap. Det samme gælder, når du bruger skovlen på venstre museknap, hvor du så tilsvarende altid vil have kompasset på højre museknap.
Du behøver ikke bruge højreklik, da du altid kan skifte værktøj på selve værktøjsknappen. Men det kan være af fordel at mestre brugen af højreklikket, da det er en del nemmere at spille med. Da det ikke er muligt at bruge højreklik på mobile enheder, er det muligt at holde din finger nede i længere tid for at bruge værktøjet, der normalt ville kunne forefindes på højreklikket, når du hhv. bruger rattet eller skovlen.

Hints

Der er to typer hints, der hjælper dig i spillet, hvis du kommer til at sidde fast eller laver nogle fejl. Røde tal - tallene bliver røde, hvis du sætter for mange flag i skyerne omkring tallet. Sprællende tal - når du har været inaktiv i et stykke tid, dvs. ikke har sat et flag eller udforsket et område, vil der være nogle tal på spillefladen, der vil begynde at sprælle. Dette er et hint til at du kan komme videre i dette område, og ved hjælp af et af de sprællende tal. Du kan altid slå hints fra i menuen, hvis du gerne vil spille uden.

Klik på tal

Slår du ‘klik på tal’ til i menuen, kan du klikke på tallene i spillet for at udforske eller flage alle omkringliggende felter på én gang - afhængigt af hvilket værktøj, du bruger. Således, kan du gennemføre en bane endnu hurtigere, hvis du mestrer at klikke på tal. Men brug funktionaliteten med omtanke, da du nemt kan miste et liv, hvis du ikke passer på!

Zoom og Panorering

Zoom - Du kan zoome ind på de forskellige områder af kortet ved at bruge musehjulet. Scroll op og ned for at zoome ind og ud. På mobile enheder kan du knibe for at zoome. Knib tommelfingeren og en anden finger sammen for at zoome tættere på, og spred fingrene for at zoome ud igen.
Panorering - Du kan panorere rundt på kortet ved at klikke og holde venstre museknap nede og så trække kortet i de forskellige retninger. Det samme gælder de mobile enheder, hvor du kan flytte kortet ved at holde fingeren nede og så trække det rundt.

Spiltyper

Der er tre forskellige spiltyper, samt en ekstra udfordring, du kan afprøve dig med i Sea Sweeper: Matros, Navigatør og Kaptajn, samt Overlevelse.
Matros - Som matros er dit mål at udforske verdenshavene og finde landet under skyerne. Sæt flag i det og udforsk hele spillefladen. Se også grundreglerne for Sea Sweeper i det tidligere afsnit.
Navigatør - Du er blevet forfremmet som navigatør, så nu gælder det om at finde skatte ved hjælp af nogle skattekort du har fået fat i. Du skal stadig udforske og sætte flag i landet, men for at finde en skat skal du finde kortet, der passer med de afmærkede områder på spillefladen. Jo hurtigere du finder den, jo bedre!
Kaptajn - Du er nu kaptajn og selv når skattekortene vender på hovedet og du ikke véd hvilken retning, der er nord og syd på kortene, så er dit mål at finde skatte! I denne type kan kortene være både roterede og spejlvendte.
Overlevelse - Havet er et farligt sted. I denne udfordring tager du ud med kun et enkelt liv, men med chance for at få ekstra stort udbytte. Tag chancen og få ekstra stor indtjening.

Skattejagt - ekstra regler

Når du spiller spiltyperne Navigatør og Kaptajn er dit mål at finde skatte. Din opgave er at tjekke skattekortene løbende mens du udforsker skyerne. Du kan altid prøve at grave, selvom du ikke er 100% sikker på om skatten ligger et sted.
 • 1. Markerede områder - på spillefladen viser, hvilke områder skattekortene passer på.
 • 2. Antal skattekort - viser nummeret på skattekortet ud af det samlede antal skattekort.
 • 3. Skift af skattekort - kan gøres med pile-knapperne over kortet. Du kan kun se tre ad gangen, men der kan godt være flere. Du kan f.eks. se på billedet, at kun de første tre ud af de fire skattekort faktisk er synlige.
 • 4. Antal skatte og skattens værdi - kan skifte fra bane til bane. Der kan godt være flere skattekort end skatte på banen, så hold øje med hvor mange skatte der er i banen og antallet af skattekortene, der vises. Jo mindre du udforsker, jo mere får du per skat. Det er dyrt at sejle rundt og lede efter skatte, så når du bruger dit rat, så vil skattene du finder, miste værdi. Du kan se på skattekisten, når den skifter værdi. I de mindre baner kan de godt have mindre værdi fra start. Det er ‘gratis’ at sætte flag, så brug det til din fordel.

Brugerdefinerede baner

Du får på et tidspunkt mulighed for at sammensætte dine egne baner i Sea Sweeper. ‘Brugerdefineret’ menuen indeholder både skydeknapper og til og fra knapper, som du kan bruge til at lave følgende indstillinger:
 • 1. Størrelsen på banen
 • 2. Størrelsen på områderne på banen samt størrelsen af skattekortene
 • 3. Antallet af flag/land
 • 4. Knapper til hhv. - overlevelse, skattejagt, spejlvendte og roterede skattekort
 • 5. Antallet af skattekort
 • 6. Antallet af skatte
Der er nogle indstillinger i menuen, der er afhængige af hinanden. Det betyder at nogle skydeknapper vil flytte sig og vise andre muligheder, når du laver ændringer på en anden knap. I nogle tilfælde vil det begrænse dit udvalg, men i andre vil det give dig flere muligheder. Så prøv dig frem og lav den bane, du har mest lyst til at spille!

Diamanter og Poletter

Du tjener diamanter og poletter for hver afsluttet bane. Dette er afstemt efter sværhedsgrad af banen. Efter at have vundet en bane udtrækker præmie-spinneren en tilfældig præmie eller - hvis du er heldig - banken. Når du er på skattejagt vil du få flere diamanter og poletter afhængig af hvor meget du bruger rattet, dvs. hvor meget du udforsker for at finde skatten. Selvom du har mulighed for at finde noget i skattekisterne, betyder det dog ikke at du får mindre ud af at spille Sea Sweeper baner uden skatte.