Hjælp Yatzy

Spillet

Yatzy er det velkendte terningespil, hvor man spiller med enten 5 eller 6 terninger. Du slår med terningerne og skal forsøge at få så mange point som muligt. Regler Spiltyper og tid Kombinationer Bonus Uafgjort score Taktik Star Jackpot Ekstrafunktioner Trofæer Rating

Regler


Et øje på én terning er lig med ét point. Point opnåes når du markerer en kombination på spillearket. De fleste kombinationer giver point alt efter hvor mange øjne terningerne viser, enkelte kan give mere og der er også mulighed for en bonus.

Du har tre kast før du skal markere en kombination, og efter hvert kast kan man vælge, hvilke terninger der skal holdes og hvilke der skal kastes igen. For at holde en terning klikker man på den. Når man er tilfreds med udfaldet eller når de tre kast er brugt, vælger man på spillearket, hvilken kombination terningerne skal gå til. Værdien af kombinationen skrives i skemaet automatisk og når spillet er slut er vinderen den, som har flest point. Vi vil gerne gøre det klart, at alle typer af taktisk spil ER TILLADT i Yatzy og turneringer. Negative kommentarer vedrørende andre spillere baseret på deres spillestil betragtes som chikane, og anstifteren bag urolighederne vil blive fjernet fra spillet uden varsel.

Spiltyper og tid


Du kan vælge at spille med 5 eller 6 terninger i yatzy. Med 5 terninger er der 15 forskellige kombinationer der skal indtastes, med 6 terninger er det 20.
Der er 3 forskellige tidsindstillinger at vælge i mellem. Rød, gul og grøn. Det røde ur betyder at spillet er hurtigt, her er der ikke tid til at drikke kaffe, Vælger du derimod grøn indstilling, har du god tid til at tænke over taktikken, men her kan det så være, du kommer til at vente på dine modstandere. Gul er en fin mellemting.

Vælg et bord med en tidsindstilling der passer til, hvordan du har lyst til at spille.
Hvis du ofte ikke når at udfylde alle dine rækker, skal du gå efter at spille på borde med grønne eller måske gule ure Sidder du modsat og venter på andre brugere bliver færdig, kan du med fordel gå efter de røde ure eller gule ure.

Forlader du et spil inden runden er færdig, bliver du ikke straffet Men er du ikke færdig med at spille, markerer vi resten af dit spilleark med 0, og det kan betyde du ender med at tabe rating. Er du derimod færdig med at spille, kan du sagtens forlade og deltage på et andet bord Du modtager rating helt automatisk ud fra den placering du ender med, når runden er slut. Uanset om du ser resultatskærmen eller ej.

Kombinationer


Alt afhængig af om du spiller med 5 eller 6 terninger, er der nogle kombinationer, der er værd at kende godt.


5 Terninger


Et par er to ens terninger. Skal du bruge to eller flere par, skal alle par være forskellige.
3 ens er 3 terninger af samme slags. Eks. 6-6-6 = 18point
4 ens er 4 terninger af samme slags. Eks. 6-6-6-6 = 24point
Hus er "2 ens" og "3 ens" på samme tid. De må ikke være af samme slags.
Lille straight er terningerne 1-2-3-4-5, én af hver slags.
Stor straight er terningerne 2-3-4-5-6, én af hver slags.
Chancen er en vilkårlig kombination.
Yatzy er fem ens terninger. Til værdien af en Yatzy lægges altid 50 point.


6 Terninger


3 par, er 3 forskellige par. Kan være 2 seksere, 2 femmere og 2 firere.
2x3 ens er to forskellige "3 ens" på samme tid. Kan være 3x5 og 3x6.
Stort Hus (2+4) er "2 ens" og "4 ens". De må ikke være af samme slags.
Royal skal have én af hver terning. Altså 1-2-3-4-5-6, én af hver slags. Giver 30 point.
Yatzy er seks ens terninger. Til værdien af Yatzy lægges altid 50 point.
Bonus


Udover pointene fra førnævnte kombinationer er der 50 bonuspoint, som kan vindes ved udfylde den øverste del af spillearket og i den opnå en samlet værdi på henholdsvis 63 point (5 terninger) eller 84 point (6 terninger). 

En god tommelfingerregel er: for at få bonussen skal man gennemsnitligt samle 3 (5 terninger), eller 4 (6 terninger) ens af hver slags.


Undervejs i spillet kan bonusfeltet vise et (+) eller (-) tal, som hjælp til at regne ud, hvor mange point man er foran eller bagefter i de øverste 6 felter for at opnå bonussen.

Dvs. i et spil med 6 terninger, hvor man skal have 4 af hver i de øverste felter, og du kun får 3 ettere, vil bonusfeltet da vise (-1), for det manglende point. Får du derefter 5 treere, altså én mere end kravet på 4, har du således fået 3 ekstra point men du mangler én i etterne, hvilket så i alt bliver til (+2). Det betyder at du kan nøjes med at få 3 toere fremfor 4 og stadig opnå bonussen, såfremt du slår 4 femmere og 4 seksere fordi du er 2 point foran. Feltet vil herefter vise (0) og efterfølgende (50) når du har modtaget bonussen.

Uafgjort Score


Hvis flere spillere har fået samme score, kan den ene stadig vinde over den anden. Rækkefølgen for højest placering bliver nemlig udregnet på følgende måde:

1. Højest antal point
2. Højeste yatzy (hvis nogen)
3. Laveste antal rul med terningerne brugt
4. Korteste tid brugt


Taktik


At få mange point og vinde over andre i Yatzy er jo det store mål, og det kræver både held men også en fornuftig taktik. Det er jo terningerne der nødvendigvis bestemmer, men hvad skal man gå efter når man har slået med dem?

En åbenlys taktik er at gå efter bonussen på 50 point. Denne opnås ved at få 3 ettere, 3 toere, 3 treere osv. altså 3 af hver i de øverste 6 felter. Spiller man med 6 terninger er det lidt sværere og kræver 4 af hver.

Det kan være en god taktik at få de små 1, 2 og 3 skrevet ind straks man har muligheden, så man ikke skal sidde og slå efter små terninger sent inde i spillet og ende med ikke at få nok og må bruge 2 eller 3 ettere i et andet felt. Det er fordelagtigt at bruge 5 af en slags i de øverste felter frem for længere nede på spillearket, da man så vil komme foran på point og nemmere opnå bonussen, selv hvis man ikke skulle få så mange af de resterende. Skal man strege en kombination, skal man selvfølgelig overveje kombinationens sværhedsgrad kontra hvor mange point man potentielt kan opnå, hvis den lykkedes. Yatzy kombinationen er meget svær at opnå, men giver også mange point, kontra 5 ens eller 4 ens der er lidt nemmere at opnå. Står valget mellem lille straight og stor straight, er valget nemt. De er lige svære at opnå men stor straight giver flere point.


Star Jackpot


Når der spilles yatzy tæller Star Jackpotten automatisk op. Jo flere spillere der er ved et bord, jo hurtigere tæller jackpotten op. Jackpotten bliver udbetalt til den eller de brugere der scorer nok point, nemlig 330 point (5 terninger) og 450 point (6 terninger). Får flere spillere nok point, deler de jackpotten.

Ekstra funktioner


For at hjælpe den erfarne bruger, er der et par ekstra funktioner i Yatzy.
Hold flere terninger: Højreklik (langt tryk hvis du spiller på mobil/tablet) på en terning for at holde alle terninger af den slags.
Fremhæv modspillere: Du kan klikke på dine modstanderes navne på scorelisten for at få deres score udspecificeret og vist ved siden af din score.
Se på: Hvis du spiller i et rum men gerne vil nøjes med at se på, kan du klikke på øjet-knappen i sidemenuen. Så er du automatisk tilskuere i næste runde istedet for at spille med. Trofæer


Er du dygtig og heldig, kan du I Yatzy samle trofæer, som belønning for godt spil. Du finder din trofæsamling via forsiden og medalje ikonet nederst til højre. Nogle trofæer kan være meget svære at opnå.


Rating


Spiller og vinder du et spil med rigtig mange spillere vinder du naturligvis mere rating, end hvis du kun vinder et spil med få deltagere. Har du rating over 2000 og i en længere periode har været inaktiv, kan du risikere at få fratrukket lidt rating. Dette kan du undgå hvis du er aktiv i spillet af og til.