Hjælp Yatzy

Spillet

Yatzy er det velkendte terningespil, hvor man spiller med enten 5 eller 6 terninger. Du slår med terningerne og skal forsøge at få så mange point som muligt.

Regler


Et øje på én terning er lig med ét point. Point opnås, når du markerer en kombination på spillearket. De fleste kombinationer giver point alt efter hvor mange øjne terningerne viser, enkelte kan give mere og der er også mulighed for en bonus.

Du har tre kast før du skal markere en kombination, og efter hvert kast kan man vælge, hvilke terninger der skal holdes og hvilke der skal kastes igen. For at holde en terning klikker man på den. Når man er tilfreds med udfaldet eller når de tre kast er brugt, vælger man på spillearket, hvilken kombination terningerne skal gå til. Værdien af kombinationen skrives i skemaet automatisk og når spillet er slut er vinderen den, som har flest point. Vi vil gerne gøre det klart, at alle typer af taktisk spil ER TILLADT i Yatzy og turneringer. Negative kommentarer vedrørende andre spillere baseret på deres spillestil betragtes som chikane, og anstifteren bag urolighederne vil blive fjernet fra spillet uden varsel.


Spiltyper og tid


Du kan vælge at spille med 5 eller 6 terninger i yatzy. Med 5 terninger er der 15 forskellige kombinationer der skal indtastes, med 6 terninger er det 20.

Der er 3 forskellige tidsindstillinger at vælge i mellem. Rød, gul og grøn. Det røde ur betyder at spillet er hurtigt, her er der ikke tid til at drikke kaffe. Vælger du derimod grøn indstilling, har du god tid til at tænke over taktikken, men her kan det så være, du kommer til at vente på dine modstandere. Gul er en fin mellemting.Vælg et bord med en tidsindstilling der passer til, hvordan du har lyst til at spille.
Hvis du ofte ikke når at udfylde alle dine rækker, skal du gå efter at spille på borde med grønne eller måske gule ure. Sidder du modsat og venter på andre brugere bliver færdig, kan du med fordel gå efter de røde ure eller gule ure.Forlader du et spil inden runden er færdig, bliver du ikke straffet. Men er du ikke færdig med at spille, markerer vi resten af dit spilleark med 0, og det kan betyde du ender med at tabe rating. Er du derimod færdig med at spille, kan du sagtens forlade og deltage på et andet bord. Du modtager rating helt automatisk ud fra den placering du ender med, når runden er slut. Uanset om du ser resultatskærmen eller ej.


Kombinationer


Alt afhængig af om du spiller med 5 eller 6 terninger, er der nogle kombinationer, der er værd at kende godt.

5 Terninger

Et par - to ens

To par - to + to ens

Tre ens

Fire ens

Hus - tre + to ens

Lille straight - 1-2-3-4-5, én af hver slags

Stor straight - 2-3-4-5-6, én af hver slags

Chance - frit valg

Yatzy - fem ens


6 Terninger


3 par - to + to + to ens

2x3 ens - tre + tre ens

Stort Hus - tre + to ens

Royal - 1-2-3-4-5-6, én af hver slags. Giver 30 point

Yatzy - seks ens


Bonus


Udover pointene fra førnævnte kombinationer er der 50 bonuspoint, som kan vindes ved udfylde den øverste del af spillearket og i den opnå en samlet værdi på henholdsvis 63 point (5 terninger) eller 84 point (6 terninger).


Uafgjort Score


Hvis flere spillere har fået samme score, kan den ene stadig vinde over den anden. Rækkefølgen for højest placering bliver nemlig udregnet på følgende måde:1. Højeste yatzy (hvis nogen)

2. Laveste antal rul med terningerne brugt

3. Korteste tid brugtTaktik


Brug dine re-rolls klogt! Hoveddelen af spillet Yatzy er om rullende. I hver af dine sving skal du tænke over alle mulige kombinationer og beslutte klogt, hvilke af dine terninger du gerne vil rulle om.

Undgå “0”! Hver gang du ikke kan udfylde nogen boks, skal du skrive “0” point i en af felterne. Du skal prøve at undgå dette scenario til enhver pris. Men hvis du er i denne position, skal du begynde med at krydse “etterne”, derefter “toerne” osv. Start aldrig med “seksere” -boksen eller det nederste afsnit.

Glem ikke den øverste sektion! Hvis du får 63 eller flere i den øverste sektion, får du 35 ekstra point i slutningen. Og disse 35 kan gøre en enorm forskel!

Gå efter at slå Yatzy! Det giver 50 points!


Star Jackpot


Når der spilles yatzy tæller Star Jackpotten automatisk op. Jo flere spillere der er ved et bord, jo hurtigere tæller jackpotten op. Jackpotten bliver udbetalt til den eller de brugere der scorer nok point, nemlig 330 point (5 terninger) og 450 point (6 terninger). Får flere spillere nok point, deler de jackpotten.

Ekstra funktioner


For at hjælpe den erfarne bruger, er der et par ekstra funktioner i Yatzy.
Hold flere terninger: Højreklik (langt tryk hvis du spiller på mobil/tablet) på en terning for at holde alle terninger af den slags.
Fremhæv modspillere: Du kan klikke på dine modstanderes navne på scorelisten for at få deres score udspecificeret og vist ved siden af din score.
Se på: Hvis du spiller i et rum men gerne vil nøjes med at se på, kan du klikke på øjet-knappen i sidemenuen. Så er du automatisk tilskuere i næste runde i stedet for at spille med.

Trofæer


Er du dygtig og heldig, kan du I Yatzy samle trofæer, som belønning for godt spil. Du finder din trofæsamling via forsiden og medalje ikonet nederst til højre. Nogle trofæer kan være meget svære at opnå.


Rating


Spiller og vinder du et spil med rigtig mange spillere vinder du naturligvis mere rating, end hvis du kun vinder et spil med få deltagere. Har du rating over 2000 og i en længere periode har været inaktiv, kan du risikere at få fratrukket lidt rating. Dette kan du undgå hvis du er aktiv i spillet af og til.