Hjælp Mahjong 3

Spillet

Mahjong 3 er en ny og flot version af den populære kinesiske kabale. I dette spil er der endnu flere baner, specielle brikker og stjerner som man kan samle på. Regler Spillefladen Stjerner & Bland Hjælpefunktion Brikkerne Taktik Specielle brikker Banebygger

Regler

Mahjong er nemt at lære, men det kræver gode færdigheder at mestre. En Mahjong bane består af et mønster og brikker (normalt 144 stk). Man fjerner ét sæt matchende brikker ad gangen. Derved åbner man op for at kunne bruge de brikker, som ligger under eller bagved. Hvis en brik skal ligge fri, kræver det to simple ting. Der må ikke ligge en brik ovenpå, og minimum én af de lange sider skal være helt fri. Se følgende eksempler:

Direkte blokering

En brik under en anden brik er ikke fri og kan derfor ikke vælges.

Sideblokering

En brik skal have mindst én lang side helt fri for at kunne vælges.

Én side skal være helt fri

Disse to brikker i midten kan ikke vælges, da de kun har halvdelen af deres lange sider fri. For at vælge dem, skal mindst én af de to yderste brikker først fjernes.

Brikkers forside skal være helt fri.

I dette eksempel blokerer de 2 øverste brikker for de 3 nederste. En briks forside skal være helt fri for at den skal kunne vælges.

Prøvebaner

Hvis du endnu ikke har spillet spillets prøvebaner igennem, kan du tilgå dem ved at trykke på ”?” på forsiden i spillet. De kan hjælpe med at forstå de helt simple regler.

Spillefladen

Gennemgang af spillefladen
  • 1: Banens brikker
  • 2: Blandeknap & stjerner (nuværende stjerner)
  • 3: Ledige par (antal ledige par som kan fjernes)
  • 4: Guldsamler (samler guld, sølv og bronze op. Giver Bonusspin når den er fuld)
  • 5: Pauseknap/Sidemenu (i sidemenuen har du adgang til at genstarte, skifte temaet på brikkerne og slå hints fra)

Stjerner & Bland

I Mahjong 3 kan du blande banens brikker igen og igen. De første 3 gange du gør dette, bliver belønningen for at gennemføre banen én stjerne mindre. Dvs. hvis du har blandet brikkerne 2 gange og så gennemfører, modtager du 1 stjerne til din samling. Du kan selvfølgelig bare spille banen igen og se om det lykkedes dig at få alle 3 stjerner denne gang.

Hjælpefunktion

Hvis du ikke har fjernet nogle par i et stykke tid, vil en hjælpefunktion fremhæve nogle frie par du kan vælge at fjerne. Hvis du ikke ønsker at se denne hjælp kan den slås fra i sidemenuen.

Brikkerne

Den originale kinesiske kabale har nogle forskellige tegnsæt der bruges til at beskrive brikkerne.

Bambusbrikker


Der er 4 af hver bambusbrik i en normal Mahjong bane. Bambusbrikkerne, står traditionelt for kobbermønter på en snor.

Karakterbrikkerne


Der er 4 af hver karakterbrik i en normal Mahjong bane. Karakterbrikkerne viser tallene 1-9 på traditionelt kinesisk. Den røde karakter for neden står for 10.000.

Cirkelbrikkerne


Der er 4 af hver cirkelbrik i en normal Mahjong bane. Cirkelbrikkerne symboliserer traditionelt kobbermønter.

De fire vinde


Der er 4 af hver vindbrik i en normal Mahjong bane. Vindbrikkerne repræsenterer de fire retninger på kompasset. Nord(N), Syd(S), Øst(E) og Vest(W).

Dragebrikkerne


Der er 3 forskellige dragebrikker, og 4 af hver i en normal Mahjong bane. Dragebrikkerne symbolisere de 3 farvede drager, grøn, rød og hvid.

Blomsterbrikkerne


Der er fire af én blomsterbrik i en normal Mahjong bane. Blomsterbrikkerne repræsenterer de fire noble mænd i den kinesisk kunst. Kirsebær, orkidé, krysantemum og bambus.

Sæsonbrikkerne


Der er fire af én sæsonbrik i en normal Mahjong bane. Sæsonbrikkerne viser de fire årstider forår, sommer, efterår og vinter. Disse brikker har også deres tilsvarende kinesiske tegn for årstiden, farvet med rødt i øverste højre hjørne.

Taktik

I takt med at banerne bliver sværere og sværere, bliver det også nødvendigt at bruge lidt taktik for at få alle 3 stjerner. Helt grundlæggende gælder det altid om at fjerne brikker, så der åbnes for muligheder for at fjerne flere par fremfor at fjerne nogen der ikke giver flere muligheder.

Et godt match

To brikker der begge åbner op for andre brikker under eller bagved sig, er et perfekt match.

Et okay match

Hvis det er nødvendigt at matche en brik der er fokus på, med en brik der ikke åbner banen yderligere op, må man jo gøre det. Men det bør kun være når man ikke har andre muligheder.

Et dårligt match

Brikker der ligger helt frit uden at låse for andre brikker, eller kun låser for en enkelt anden brik, er ikke gode brikker at matche med hinanden. Hvis man nøjes med at matche disse brikker, ender man hurtigt med ikke at have flere frie par tilbage.

Taktik eksempler

En svær bane hvor det er vigtigt at fokusere på den midterste lange gruppe.
En bane hvor fokus skal være på tårnene med 4 brikker i højden, samt de aflange elementer som låser nogle af brikkerne.
En meget svær bane hvor man skal have fokus på den øverste lange række, og på samme tid åbne de tre søjler op ved at fjerne den øverste brik.
En bane hvor man igen skal fokusere på den miderste lange gruppe. Rigtig mange af de omkringliggende brikker bør man kun matche med hvis det er absolut nødvendigt.
Igen er det tydeligt. Her skal fokus være på de nederste lange grupperinger. Andre brikker der ligger helt frie bør man gemme til sidste fase i spille, hvis det er muligt.
I denne bane bør hovedfokus være på de brikker der blokere for andre, når man først har fået åbnet den op, skal fokus være spredt over hele banen.

Specielle brikker

Nogle gange kan man være heldig at finde en lidt speciel brik. Samler du brikker af guld, sølv eller bronze, fylder du den gule bar i toppen af spillet op. Når denne er helt fyldt får du et bonus spin. Der findes andre specielle brikker i spillet som er endnu mere sjældne, nemlig ædelsten. Du er du ikke i tvivl når du støder på en ædelsten og nogle er mere sjældne end andre. Nogle ædelsten findes kun i de svære baner og andre i de lette. Samler du en ædelsten modtager du oven i købet en ekstra guldstjerne til din samling. Du kan få 3 guldstjerner i alt for hver farve ædelsten du finder. Du kan se alle de ædelsten du har fundet under trofærum på forsiden.

Banebygger

I Mahjong 3 er det også muligt at bygge sine egne mahjong baner, samt spille dine venners baner. Du finder alt dette på spillets forside under "brugerbaner". Hvis du laver en god bane er der en chance for den bliver udgivet i en ny bog, så alle får chancen for at spille den. I så fald vil du blive belønnet med poletter og dit brugernavn vil fremgå som byggeren af banen.

Hvad er en god bane?

Når du bygger en bane, bør du tænke på 2 ting: sværhedsgraden og banens udseende. Svære baner er meget kompakte og har ofte ikke mange huller, hvorimod en nem bane har mange frie brikker. Disse elementer kan også sagtens kombineres, så man får en mere interessant bane. Dernæst er det selvfølgelig også vigtigt at banen er flot visuelt. Ligner den noget bestemt eller har den nogle flotte figurer? Hvis du bygger banen alt for stor med brikkerne meget spredt, vil brikkerne være meget små når den skal spilles, hvilket ikke er optimalt. Undgå også at kopiere en bane der allerede er udgivet eller er fra Mahjong 2 eller som er blevet lavet af en anden bruger. Kopibaner vil aldrig blive udgivet. Originalitet betaler sig. Som tommelfingerregel er en kompakt, flot og original bane uanset sværhedsgrad en rigtig god bane. Held og lykke med banebyggeren.